Rubriky
Nezařazené

Ukrajině pomáháme dál (zákopové svíčky apod.) – oddílová činnost

Skauting vylučuje totalitu a totalita vylučuje skauting.”

Antonín Benjamin Svojsík, zakladatel čs. skautingu

Dnes je 24. února 2024, je to přesně dva roky od začátku další fáze války na Ukrajině, už nešlo pouze o Krym, Donbas apod. Ruská federace zaútočila na celou Ukrajinu, a stále útočí. Stejně jako v prvních dnech války, tak i dnes se skauti snaží pomáhat. A plníme tak i heslo: „Buď připraven!” Zakladatel skautingu lord Robert Baden-Powell to vysvětloval takto: „The Scout motto means that you were always in a state of readiness in mind and body to do your duty and face danger, if necessary, to help others.

Pomáhali jsme se sbírkami věcí už v prvních dnech, taky jsme připravovali ubytování, do toho se zapojily i světlušky, rovněž jsme vyvěsili ukrajinskou vlajku, neboť je symbolem boje proti zlu. Může se to zdát zbytečná věc, která nevyhraje válku, ale podpora Ukrajině může mít více podob. Vyvěšením vlajky dáváme najevo, že nám není jedno osud Ukrajinců, že na ně myslím, třeba se za ně i modlím.

Taky před Vánoci sháníme dárky pro ukrajinské děti apod.

Asi nejvíce práce jsme odvedli při výrobě zákopových svíček. Jsou to plechovky naplněné papírem a rozpuštěným voskem. Vaří se na tom, také to zahřeje, prostě konzervované objetí.

Zákopových už jsme vyrobili 3000 kusů, loni v celé republice vyrobili skauti necelých 20 tisíc svíček.

Jaký materiál sbíráme? Zeleninové krabice, staré svíčky, parafín a konzervy.

Chceš vyrábět také? Můžeme nabídnout materiál do začátku, know-how, případně přijeď na společné vyrábění, aktuální informace o naší dílně najdeš na https://www.skaut.cz/svickyproukrajinu/

Na sbírkách materiálu a koordinaci pomoci spolupracujeme zejména s Ústředím Junáka, okolními oddíly, obcemi, Charitou ČR, Římskokatolickou farností Morávka a zejména Cestou naděje života, tento spolek jezdí přímo na Ukrajinu, jezdí přímo do oblastí bojů, má tedy aktuální povědomí o situaci.

Jestli se třeba chcete přidat k pomoci Ukrajině, budeme rádi!

S junáckým pozdravem

Tomáš Foldyna-Drákula

skautský vedoucí 1. chlapeckého oddílu (součást skautského střediska Štít Pražmo)

PS: Na aktivitách se podílejí i členové z dalších našich skautských oddílů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *